Translate

8 lutego 2025

Rumsztyk wołowy

 Rumsztyk to klasyczne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoją prostotą i intensywnym smakiem. Przygotowywany z wysokiej jakości mięsa wołowego, rumsztyk jest doskonałym wyborem na obiad czy kolację.  Przepis na rumsztyk pozwoli Ci uzyskać idealnie soczystą i smaczną potrawę dla całej rodziny.




SKŁADNIKI 

udziec ,polędwica 

lub rostbef wołowy  - 500 g

cebula - 5 szt.

zimna woda - 5 łyżek

musztarda -2 łyżki 

jajko -1 sztuka(można pominąć)

woda - 70 ml do podlania 

smalec lub olej- 5 łyżek

sól - 0,5  do 1 łyżeczki

pieprz czarny - 1 szczypta

mąka do obtoczenia 

PRZYGOTOWANIE 

Mięso zmielić na grubych oczkach.Dodać wodę , sól , pieprz,jajko i musztardę. Całość wymieszać i formować spłaszczone kotlety. Obtoczyć w mące.

Na patelni rozgrzać smalec lub olej, a następnie smażyć kolejno każdego kotleta z obu stron.Z każdej strony po około 3 minuty.Gdy kotlet jest rumiany, przełożyć go na talerz.

Cebulę obrać z łupiny i pokroić w piórka. Smażyć na tym samym tłuszczu, aż cebula się zeszkli i nabierze lekko złocistej barwy.Doprawić cebulę solą,majerankiem, papryką słodką i ostrą.

Dodać wszystkie rumsztyki na patelnię i podlać 70 ml ciepłej wody. Przykryć patelnię pokrywką. Dusić przez 5 minut.

Rumsztyk podawać na talerzu z ulubionymi dodatkami przykryty podsmażoną cebulką.

U mnie podałam z talarkami ziemniaczanymi oraz z marynowaną cebulką i pieczarkami.

Rumsztyk najczęściej podaje się z ziemniakami z wody i buraczkami. 








Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...