Translate

13 lutego 2023

Chrupiący kotlet drobiowy w panierce panco

 Chrupiący kotlet z piersi kurczaka w panierce panko jest to łatwy do zrobienia i bardzo smaczny posiłek. Smażone danie na złoty kolor to idealny przepis na rodzinny obiad.



Panko to japońska bułka tarta przygotowywana z chleba, używana w kuchni azjatyckiej jako panierka do dań smażonych.Za sprawą tej panierki dania są bardziej chrupiące.

Można jej używać także do panierowania nie tylko drobiu, ale i wieprzowiny,ryb czy owoców morza.Taka panierka jest dostępna w dużych sklepach stacjonarnych oraz  internetowych.

SKŁADNIKI na 4 duże kotlety 

- podwójna pierś z kurczaka

- Sól, pieprz czarny, czosnek 

-2 jajka (1 jajko na dwa kotlety)

- mąka pszenna

-1 szkl panierki Panco 

-olej do smażenia

WYKONANIE

Wyporcjowałam pierś i ubiłam jak na kotlety.Doprawiłam solą, pieprzem i czosnkiem.Obtoczyłam  najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce panco.Smażyłam z obu stron na złoty kolor.Kotlety ułożyłam na ręczniku papierowym,aby odsączyć je z nadmiary tłuszczu.

Smacznego 











2 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...