Jestem Kochani z przepisem na super deserowe ciasto . Zachęcam do wypróbowania przepisu.
ŁABĘDZI PUCH
Łabędzi puch to deser o wyrazistym smaku kokosa, przełamany lekko cierpkim dżemem porzeczkowym. To idealna kompozycja smaków, które wzajemnie się równoważą i podkręcają. Ten deser świetnie sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne i święta- jest nie tylko smaczny, ale również świetnie prezentuje się na talerzu.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT
-8 jaj
-1,5 szkl mąki pszennej
-1,5 szkl cukru
-pół szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zacznij od przygotowania biszkoptu.Oddziel białka od żółtek.Do miski wlej białka jaj i ubij je na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier oraz żółtka, cały czas miksując. Następnie wsyp wymieszane mąki oraz proszek do pieczenia i połącz składniki.Powstałą masę przelej na blaszkę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut.
Następnie przygotuj poncz do nasączania biszkoptu. Połącz ze sobą gorącą wodę, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Upieczony i wystudzony biszkopt podziel na dwie części i nasącz. Następnie rozprowadź na cieście dżem porzeczkowy.(przepis na poncz poniżej )
SKŁADNIKI NA MASĘ
-2 bułki kajzerki
-3 szkl mleka
- pół szklanki cukru
-100 g wiórków kokosowych
-200 g masła
SKŁADNIKI DO POSYPKI KOKOSOWEJ
-1 łyżka masła
- pół szklanki cukru
-50 g wiórków kokosowych
DODATKOWO
-Dżem z czarnej porzeczki
SKŁADNIKI NA NASĄCZANIE
- pół szklanki wody gorącej
-2 łyżki cukru pudru
-2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE MASY
Kajzerki namocz w dwóch szklankach mleka i rozgnieć widelcem.Następnie wsyp wiórki kokosowe(100g) i wymieszaj.Zagotuj pozostałą szklankę mleka dodaj cukier oraz masę bułkowo-kokosową.Zagotuj ok 5 minut.Odstaw do wystudzenia.Po ostudzeniu zmiksuj z masłem.
Na dżemie porzeczkowym rozprowadź część kokosowego kremu i przykryj całość drugą częścią biszkoptu. Biszkopt ponownie nasącz i rozprowadź na nim pozostałą część kokosowej masy
PRZYGOTOWANIE POSYPKI
Wiórki kokosowe (50g)wymieszaj z cukrem oraz roztopionym masłem. Posyp ciasto i wstaw do lodówki aby się schłodziło.Najlepiej na całą noc,ale może i być kilka godzin.
SMACZNEGO .
Twoi goście z pewnością poproszą o przepis.
ŁABĘDZI PUCH – idealne, cudownie lekkie, jasne ciasto na specjalne okazje. Polecam przygotować to ciasto, jeżeli potrzebujecie wypieku na wesele, na komunie, ciasta na chrzciny lub inną specjalną uroczystość.
Pycha
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńTak pyszne 🔥😃
UsuńJęzyk w tylek ucieka 😛😛😛
OdpowiedzUsuń