Cześć wszystkim .
U mnie dziś dzień Pieroga .
Pierożki z gotowanym mięsem .
Z reguły robię z surowym mięsem mielonym a tym razem nazbierało mi się gotowanego, więc poczyniłam dla odmiany takie .
Na Waszą prośbę łapcie przepis na mięciutkie ciasto pierogowe oraz na farsz z gotowanego mięsa .
SKŁADNIKI NA CIASTO
-1 kg mąki pszennej u mnie mąka Basia do pierogów
-6 łyżek oleju
-450-500ml gorącej wody ale nie wrzątek
- płaska łyżeczka soli
-‼️‼️‼️ żadnych jajek 😀‼️‼️
SKŁADNIKI NA FARSZ
-Mięso gotowane u mnie około 2 kg(mięso drobiowe, wieprzowe zbierane z wywaru po zupach razem ze skórą, gdyż skóra dodaje wilgotności )
-5 cebul
-Bulion warzywny lub woda ciepła (u mnie rosół)
- Pieprz czarny, sól, majeranek
-Główka czosnku
PRZYGOTOWANIE
Wsypałam mąkę do miski, dodałam olej, sól i gorącą wodę(użyłam przestudzoną wodę a mianowicie po zagotowaniu odczekałam 10 minut)
Zagniotłam ciasto.W razie potrzeby podsypać można mąką.Przed wałkowaniem ciasto odstawiłam do odpoczęcia na około 20 minut.Przykryłam je ściereczką.
Mięso gotowane i czosnek zmieniłam na maszynce.Cebulkę pokroiłam w kostkę , podsmażyłam na złoty kolorek i dodałam do mięsa.Dodałam rosół (szklanka wywaru), żeby farsz nie był ścisły.Doprawiłam majerankiem, solą i pieprzem.
‼️ Ciasto na pierogi nie potrzebuje jajek, gdyż są zbędne. Pomysł na dodawanie jajka do ciasta przyszedł z Włoch - właśnie do makaronów lub ravioli.
Jajko powoduje,że ciasto staje się twardsze a mi zależało na tym, aby pierożki były mięciutkie i takie też wyszły .
Smacznego .
Moje ulubione. Fajna falbanka👌
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuńz mięskiem...pychotka
OdpowiedzUsuńRobię z surowym także a jak mam gotowane mięso to i takie serwuje 🙋♀️😃
Usuń