Translate

15 lutego 2023

Pulpety duszone w słodkiej kapuście

 Moja propozycja nietuzinkowego dania jednogarnkowego.

Miały być gołąbki bez zawijania a wyszły gołąbki "na skróty" .Jak wiecie lubię urozmaicać i komponować nowe potrawy i takim oto sposobem przyrządziłam .


         PULPETY DUSZONE W SŁODKIEJ KAPUŚCIE

            W TOWARZYSTWIE PIECZAREK

              I WĘDZONEGO BOCZKU 


CIEKAWOSTKA - PULPETY

Gotowana potrawa mięsna na bazie mielonego mięsa, ryb lub podrobów, z dodatkiem jaj, bułki tartej oraz przypraw. Pulpety mogą być spożywane samodzielnie lub jako dodatek do zup. Danie pochodzi z Włoch.



SKŁADNIKI

-70 dag łopatki

-2 jajka

-2 kajzerki namoczone w mleku lub szklanka bułki tartej także namoczonej 

- Mała główka kapusty białej 

-3 duże cebule

-3 duże marchewki

-50 dag pieczarek

- Papryka czerwona 

- Czosnek 4 ząbki 

-40 dag wędzonego lub parzonego boczku

- Łyżka musztardy stołowej lub sarepskiej 

- Mąka do obtoczenia

PRZYPRAWY- sól,pieprz, papryka słodka i ostra, lubczyk, majeranek,kurkuma 1 łyżeczka,ziele angielskie i liść laurowy ,kminek 1 łyżeczka 

Do tego dania będziecie potrzebować szerokiego garnka lub brytfanki,aby pulpety swobodnie się dusiły .

ROBIMY 

Zmieliłam łopatkę.Dodałam jajka,starkowaną paprykę i cebulę, bułkę namoczoną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Doprawiłam łyżką musztardy, łyżeczką kurkumy, majerankiem oraz solą i pieprzem.Uformowałam pulpeciki(zawsze nawilżam ręce w wodzie, gdyż to bardzo ułatwia pracę) W dużym szerokim garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam 3 cebule pokrojone w kostkę.Dorzuciłam marchewkę pokrojoną w talarki i chwilę ok 10 minut potrzymałam na ogniu.W międzyczasie zszatkowałam kapustę, którą dodałam do garnka.Podlałam rosołem (z reguły zawsze mam rosół i wykorzystuje go jako bazę do sosów lub duszenia ) Oczywiście można podlać wodą . Wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy i kminek.

Dusiłam ok 20 minut pod przykryciem.Doprawiłam solą, pieprzem,lubczykiem, papryką słodką i ostrą oraz majerankiem.W międzyczasie boczek pokroiłam w plastry a pieczarki w ćwiartki i usmażyłam. Następnie dodałam do kapusty. Uformowane pulpety obtoczyłam w mące i obsmażyłam z obu stron.Przełożyłam na wierzch kapusty lekko zanurzając je w kapuście jeden obok drugiego i dusiłam jeszcze 15 minut.Na sam koniec posypałam obficie koperkiem.




MOJA RADA- Skórę z wędzonego boczku wrzuciłam do gotującej kapusty, dzięki czemu nabrała wędzonego posmaku .

Takie danie można zaserwować z ziemniakami lub zajadać z pieczywem .

Wyszło zaskakująco pysznie .

SMACZNEGO .

3 komentarze:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...