Zapraszam do przepisu na pyszne ciasto z czarną porzeczką. Nie wymaga dużo pracy a jest smaczne i efektowne.
SKŁADNIKI NA BISZKOPT BLASZKA 36/25cm
6 jaj
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
3 saszetki czekolady do picia lub 3 łyżki kakao
SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY
2 budynie waniliowe
kostka masła
sok z połowy cytryny
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
100ml śmietanki 30%
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
DODATKOWO
3 słoiczki dżemu porzeczkowego 150 g(u mnie mam własną konfiturę z czarnej porzeczki)
WYKONANIE BISZKOPTU CZEKOLADOWEGO
Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy z cukrem na puszystą pianę.Następnie dodajemy po jednym żółtku.Wlewamy olej i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia .Mieszamy.Wsypujemy czekoladę z saszetek i łączymy z masą biszkoptową.Pieczemy 35 minut w 180°C.Biszkopt dzielimy na dwie części.
WYKONANIE MASY BUDYNIOWEJ
Budynie robimy jak wskazane na opakowaniu a następnie studzimy.Miksujemy kostkę masła i dokładamy partiami zimny budyń oraz sok z cytryny.Miksujemy.
WYKONANIE POLEWY
Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy . Dodajemy pokruszoną czekoladę.Mieszamy do połączenia.
SKŁADANIE CIASTA
Jedną część biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.Następnie wykładamy masę budyniową.Przykrywamy drugą częścią biszkoptu.Ciasto polewamy polewą i dekorujemy wedle uznania.
Ciasto nie jest słodkie a porzeczka świetnie przełamuje smak.Jest pyszne, słodko-kwaskowate i wilgotne.Gorąco polecam wypróbować.
Smacznego.
Jak śmietankę wymieszać z czekoladą ? coś podgrzać ? rozpuścić ? Budynie ugotować na czym ? mleku? roślinnym? Wodzie? .Przepis niedokładny
OdpowiedzUsuńPodgrzać śmietankę i wkruszyć czekoladę i mieszać aż się połączy.A Budyń zawsze na zwykłym mleku.
UsuńPiesze przecież według jak budyń według przepisu na opakowaniu budyniu
UsuńDzięki 😃
UsuńTylko 1 lyzka olej?
OdpowiedzUsuńTak😃
UsuńCiasto wychodzi raczej twarde i nie rośnie za dużo, napewno tak dużo mąki musi być ?
OdpowiedzUsuńTak. Tyle co w przepisie .
Usuń