W moim ogrodzie rabarbar piękny rośnie.Postanowiłam ciasto zrobić.Choć w kuchni stosujemy go podobnie jak owoce, rabarbar jest tak naprawdę warzywem. Kwaśny smak rabarbaru sprawia, że doskonale łączy się on ze słodkimi wypiekami, przełamując ich smak. Miłośnicy słodko-kwaśnych smaków z pewnością pokochają ciasta z rabarbarem. Warto jednak wiedzieć, że rabarbar jest także bardzo zdrowy. Zawiera mnóstwo witamin i mikroelementów mających działanie przeciwzapalne. Jest on źródłem błonnika, a także przeciwutleniaczem. Zawiera również składniki o działaniu anty nowotworowym. Same korzyści!
SKŁADNIKI NA SPÓD BLASZKA 23/38 CM
250 g margaryny
2,5 szklanki mąki
5 żółtek
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta do posypania spodu
SKŁADNIKI NA FARSZ Z RABARBARU
6 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
2 łyżki kaszy manny
1 budyń śmietankowy
SKŁADNIKI NA PIANKĘ BUDYNIOWĄ
7 białek
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE
Zrobić kruche ciasto.Do mąki dodać wszystkie składniki na spód i zagnieść ciasto.1/3 część ciasta włożyć do zamrażarki (to będzie kruszonka na wierzch)a 2/3 włożyć na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie część z lodówki wyłożyć na blachę do pieczenia uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać bułką tartą, aby uniknąć zakalca.Następnie obrać łodygi rabarbaru i pokroić w grubsze plastry. Dodać cukier, kaszę manną i budyń śmietankowy. Odstawić na 15 minut. Przecedzić przez sito, aby pozbyć się płynu. Farsz wyłożyć na spód. Następny etap to pianka. Ubić białka Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier.Do sztywnej piany dodać budynie ,pół szklanki oleju i wiórki.Delikatnie wymieszać i wylać na farsz. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą częścią ciasta z zamrażarki. Piec 60 minut w nagrzanym piekarniku góra -dół w temperaturze 180 stopniach Celsjusza . Po tym czasie uchylić lekko piekarnik. Ciasto wyjąć po 10 minutach.Posypać cukrem pudrem.Robię tak z każdym ciastem. Nie wyjmuję od razu z piekarnika.
Zamiast rabarbaru można dodać inne owoce.
Smacznego.
Uwielbiam wszystko to, co jest z rabarbarem 😀 Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie 😀
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃
Usuń