Translate

8 lipca 2024

Flaki z boczniaków

 Zapraszam do przepisu na wegańską zupę z boczniaków. Dzięki niezwykłym zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm boczniaki zaliczane są do grzybów leczniczych.Boczniaki smakują pysznie nawet wyłącznie z odrobiną soli, podsmażone na patelni na oleju z dodatkiem masła. To najprostszy sposób na ich przygotowanie. Można smażyć je w całości, jak kotlety, albo posiekane z dodatkiem śmietany. Doskonale sprawdzą się jako samodzielne danie lub jako dodatek do zup, sosów czy gulaszu.

Ja postanowiłam zrobić z nich warzywną zupę.


SKŁADNIKI 

800 g boczniaków 

3 marchewki 

1 korzeń pietruszki 

mały seler 

średni por biała część 

2 łyżki koncentratu pomidorowego 

liść laurowy i ziele angielskie 

świeży imbir 30 dag

gałka muszkatołowa 

przyprawa do flaków 

3 łyżki sosu sojowego ciemnego 

Papryka słodka,ostra , sól 

majeranek 

3 łyżki masła i 2 łyżki oleju (do warzyw)

3 łyżki masła ,2 łyżki oleju i 4 ząbki czosnku (do boczniaków)

woda lub bulion około 4 litry 

PRZYGOTOWANIE 

Boczniaki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić jak tradycyjne flaki w paseczki. Włoszczyznę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na maśle i oleju około 10 minut bez przykrycia często mieszając. Przełożyć do garnka. Boczniaki podsmażyć na oleju z masłem około 5 minut.Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Po tym czasie posolić i dodać sos sojowy. (grzyby nie będą gumowe). Boczniaki dodać do warzyw i zalać wodą lub bulionem. Gotować 25 minut z dodatkiem ziela angielskiego , liścia laurowego i koncentratu pomidorowego Dodać starty imbir.Na koniec przyprawić. Podawać z pieczywem.

Smacznego.








5 komentarzy:

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...