Translate

12 lutego 2023

Faworki

 Niedługo tłusty czwartek, więc podrzucam przepis na - faworki, chrust, chruścik, chruściki



Dawniej także kreple (choć wyraz ten oznacza przede wszystkim pączki) – polskie i litewskie oraz niemieckie (niem. Raderkuchen, Liebesschleifen) tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem.

Najczęściej spożywane w czasie karnawału i tłustego czwartku lub na ostatki, czyli we wtorek przed Środą Popielcową. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone jak pączki.


                 FAWORKI PIECZONE    

SKŁADNIKI.                           

-240 g mąki

-czubata łyżka masła.   

-3 łyżki śmietany

-1 łyżka spirytusu

-3 żółtka

-szczypta soli

-łyżeczka cukru waniliowego

-cukier puder do posypania



WYKONANIE

Żółtka mieszamy ze śmietaną i cukrem waniliowym. Do tego dodajemy mąkę, masło. Dobrze wyrabiamy ciasto i wybijamy wałkiem. (uderzamy wałkiem w ciasto ). Schładzamy w lodówce ok 1 godziny.Następnie rozwałkuj, potnij na prostokąty , zrób w środku nacięcie i wywiń końce.

Pieczemy 10-12 min w 180 st. Można je także smażyć na głębokim oleju. Posyp cukrem pudrem.

Polecam .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cieszę się,że zajrzałeś/aś na mój blog.Miło będzie jak zostawisz komentarz 😃

Tatar

Sałatka z kurczakiem,winogronami, jabłkiem i orzechami włoskimi

Uwielbiam łączyć kurczaka z owocami dlatego skomponowałam sałatkę. Polecam zrobić ją sobie bez okazji . Uważam, że zaskoczy smakiem na każd...