Zapraszam do przepisu na pyszne i efektowne ciasto. Połączenie ciemnego biszkoptu z masą serową oraz owocową pianką dał przepyszny efekt końcowy.Wystarczy upiec ciemny spód i połączyć z resztą dodatków.
SKŁADNIKI NA CIEMNY BISZKOPT
BLASZKA 36/25 CM
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
WYKONANIE
Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier.Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.Na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia .Piec w temperaturze 180 st C około 30-40 minut.
SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1 kg sera z wiaderka
25 dag masła
4 żółtka
1 szklanka cukru pudru
1 (jasna)żółta galaretka
WYKONANIE
Ser zmielić , jeżeli jest nie mielony. Masło utrzeć z żółtkami i z cukrem pudrem . Dodawać stopniowo ser i dalej ucierać. Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody i jak zacznie tężeć dodać do masy.
UWAGA
Można dodać rodzynki.
SKŁADNIKI NA PIANĘ WIŚNIOWĄ
4 białka
Pół szklanki cukru
1 galaretka wiśniowa (może być inna)
WYKONANIE
Białka ubić na sztywno z cukrem . Dodać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody i delikatnie wymieszać.
PRZEŁOŻENIE
Biszkopt -masa-piana.
Wstawić do lodówki,aby się schłodziło i gotowe.
Smacznego.
Dobrze zrozumiałam nie pieczemy sera ?
OdpowiedzUsuńNie pieczemy 😀
UsuńCiasto ciekawie i pysznie wygląda. Wypróbuję przepis🙂
OdpowiedzUsuńSuper.polecam zrobić.Dziękuję
UsuńA białka surowe?
OdpowiedzUsuńTak 🙂
UsuńWyglada smacznie wypróbuję
OdpowiedzUsuńZachęcam.Dziękuję🙂
UsuńPiekłam to ciasto jest rewelacyjne
OdpowiedzUsuńRobiłam z przepisu niebo w gębie 😋😋😋
OdpowiedzUsuńSuper 😃
Usuń