Kremowa, aromatyczna i pyszna zupa krem z papryki pieczonej zachwyci wszystkich. Dodatek uprażonych pestek słonecznika oraz sera camembert doda jej wyrazistego smaku, a siekane liście kolendry orzeźwienia. Polecam serdecznie.
Składniki:
Na zupę:
papryka czerwona 6 sztuk
cebula czerwona 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
ziemniak 2 sztuki
rosół lub inny bulion 1,5 litra
serek kremowy paprykowy 200 gramów
śmietanka 30% 200 mililitrów
słonecznik ziarna 1/2 szklanki
masło klarowane 2 łyżki lub olej
natka kolendry do dekoracji i jako składnik zupy
camembert jako dodatek
Sól ,pieprz mielony ,cukier,papryka słodka mielona
Papryki umyj i pokrój na połówki. Pozbądź się gniazd nasiennych. Pokrojone warzywa ułóż miąższem do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową.Papryki skrop olejem i piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 30 minut, aż skórka będzie ciemna, miejscami może być nawet czarna. Po tym czasie, gorące papryki włożyć na kilka minut do torby foliowej lub miski i owinąć szczelnie folią spożywczą. To sprawi, że papryki się zaparzą i będzie je łatwiej obrać. Obrać papryki ze skóry.
Obrać z łupin czosnek i cebulę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Uprażyć pestki słonecznika. Posiekać listki kolendry.
W dużym garnku na maśle lub oleju usmażyć cebulę, czosnek, paprykę, dodać ziemniaki. Po chwili wlać bulion i ugotować warzywa do miękkości.
Zupę zmiksować na jednolity krem dodając po chwili kremowy ser paprykowy i śmietankę.
Krem doprawić do smaku, posypać pestkami słonecznika , posiekaną natką kolendry . Dodać na wierzch camembert pokrojony w kostkę.
Smacznego.
Wygląda super, na pewno zrobię. Mam jedno ale - warto popracować nad schludną interpunkcją. :p
OdpowiedzUsuńMiło mi.
OdpowiedzUsuń